loading

Show info
Architekti Vančó Kiszka

arvaki | 2016

DŮM SE ZÁVĚTŘÍM

studie DŮM SE ZÁVĚTŘÍM Pozemek je situován v nádherném koutě Beskyd, na západním svahu s výhledem do údolí...

Details

IMGP9738 zmenseno pro web
1_oby_03
IMGP9845 zmenseno pro web
1_kuch+jed_a02+03
1_kuch+jed_09
1_oby_16
IMGP9860 zmenseno pro web
IMGP9861 zmenseno pro web
1_vstup+scho_02 pro web
13_RV_cit_04
IMGP9831 zmenseno pro web
2_cit_02_upr
foto_JE_IMGP9792
IMGP9794 zmenseno pro web

studie

DŮM SE ZÁVĚTŘÍM

Pozemek je situován v nádherném koutě Beskyd, na západním svahu s výhledem do údolí na protější svahy pohraničních polských hor.

Hlavní myšlenkou domu je ucelená hmota (zahrnující všechny potřebné funkce) s průhledy na hory.

Důležitým aspektem domu je i potřeba chráněného venkovního prostoru proti silnému větru. Ten je začleněn do celkové hmoty a v přízemí dělí dům na 2 části – hlavní obytnou a obslužnou (s garáži a saunou v přízemí, se sklípkem v suterénu). Tento zastřešený prostor – krytou terasu – je možno posuvnými vraty (ve smyslu starých průjezdných stodol) uzamknout z obou stran a otevřít se na libovolnou stranu (k rodičům nebo do údolí) či se zcela uzavřít sama do sebe. Průjezd je též dimenzován jako nouzové kryté stání pro druhé auto (čímž je minimalizována garáž), pro případ velkých sněhů, které zde nejsou neobvyklé. Princip průhledů domem je zachován také ve vstupní části, kdy od haly je možno vidět příčně skrz celý dům.

Hlavní prostor je diferencován výškově, komunikace je v úrovni vstupu, obytný prostor navazuje výškově na zahradu, celek však zůstává opticky propojen do jednoho celku. Obytný prostor je dle přání klienta dvoupodlažní, čímž na poměrně malé půdorysné ploše umožňuje zážitek velkého prostoru. Z důvodu neplýtvání prostorem je pracovna vložena nad kuchyní a část stropu obývacího prostoru je kvůli velké výšce snížena sklopením stropu, zároveň na štítové stěně vzniká dojem sedlové střechy.

Dispozice domu respektuje členění na denní a noční zónu. Horní patro je zónou klidovou, s dvěma dětskými pokoji, koupelnou a ložnicí na konci traktu. Strop chodby je nad komunikačním prostorem snížen, jeho výška logicky roste v obytných pokojích, chodba se zároveň půdorysně zužuje, symbolicky, dle množství zde pohybujících se osob.

Všechny obytné místnosti jsou směřovány velkými okny do údolí. Krom pracovny, která kouká na vrch Ostrý v Beskydech. Útulnosti hlavních prostor je dosaženo obkladem podhledu překližkovými deskami.

 

místo
Vendryně, Beskydy

klient
privátní

typ
novostavba

status
realizace 2014-2015

realizované fáze
návrh stavby 2012 – 2013, návrh interiéru vč. atypických prvků 2014

realizace
2014 – 2015

podlažní plocha
328 m² + 24 m² průjezd

fotografie
Jiří Ernest a AVK