loading

Show info
Architekti Vančó Kiszka

arvaki | 2016

DŮM SE ZÁVĚTŘÍM

DŮM SE ZÁVĚTŘÍM Pozemek je situován v nádherném koutě Beskyd, na západním svahu s výhledem do údolí na...

Details

DŮM SE ZÁVĚTŘÍM

Pozemek je situován v nádherném koutě Beskyd, na západním svahu s výhledem do údolí na protější svahy polských hor.

Hlavní myšlenkou domu je ucelená hmota (zahrnující všechny potřebné funkce) s průhledy na hory.

Důležitým aspektem domu je i potřeba chráněného prostoru (proti silnému větru). Ten je začleněn do celkové hmoty a v přízemí dělí dům na 2 části – hlavní obytnou a obslužnou (s garáži a saunou v přízemí, se sklípkem v suterénu). Tento zastřešený prostor – krytou terasu je možno posuvnými vraty (ve smyslu starých průjezdných stodol) uzamknout z obou stran a otevřít se na libovolnou stranu (k rodičům nebo do údolí) či se zcela uzavřít sama do sebe. Průjezd je též dimenzován jako nouzové kryté stání pro druhé auto (čímž je minimalizována garáž), pro případ velkých sněhů, které zde nejsou neobvyklé. Princip průhledů domem je zachován také ve vstupní části, kdy od haly je možno vidět příčně skrz celý dům.

Hlavní prostor je diferencován výškově, komunikace je v úrovni vstupu, obytný prostor navazuje výškově na zahradu, celek však zůstává opticky propojen do jednoho celku. Obytný prostor je dle přání klienta dvoupodlažní, čímž na poměrně malé půdorysné ploše umožňuje zážitek velkého prostoru. Z důvodu neplýtvání prostorem je pracovna vložena nad kuchyní a část stropu obývacího prostoru je kvůli velké výšce nepravidelně snížena.

Dispozice domu respektuje členění na denní a noční zónu. Horní patro je zónou klidovou, s dvěma dětskými pokoji, koupelnou a ložnicí na konci traktu. Výška chodby je nad komunikačním prostorem snížena, roste v obytných pokojích. Půdorysně se chodba zužuje, respektuje tak symbolicky množství osob pohybujících se po ní – v přední části, kde je lidí více je širší, v zadní části je užší, slouží již jen rodičům.

Všechny obytné místnosti jsou směřovány velkými okny do údolí. Krom pracovny, která kouká na vrcholky opačných kopců. Útulnosti hlavních prostor je dosaženo pobitím podhledu překližkovými deskami.

 

klient                           privátní

místo                           Vendryně, Beskydy

typ                               novostavba

status                          studie, interiér

studie                          2012 – 2013

interiér                        2014

realizace                     2014 – 2015

podlažní plocha         328 m² + 24 m² průjezd

obestavěný prostor

investiční náklady

fotografie                    Jiří Ernest